SCM Ramnicu Valcea

O infrangere nedorita

SCM Râmnicu Vâlcea a pierdut prima manșă a optimilor DELO EHF Champions League, scor 24:33, cu CSM București, în derby-ul 100% românesc din principala competiție europeană.
Fără suporteri în tribune din cauza pandemiei de COVID-19, aspect care reprezintă un dezavantaj major pentru noi, echipa noastră a rezistat o singură repriză în fața unui adversar mai experimentat, mai atent, dar și mai în formă, pe care roș-albastrele reușiseră să îl învingă în septembrie 2020, câștigând astfel primele doua trofee ale sezonului : Cupa României și Supercupa României.
Deși am condus până în minutul 20, experiența individuala a adversarelor dar și forma de moment pe care o traverseaza acestea au fost decisive. Noi am inceput jocul ezitant, cele două ratări ale Evgenijei Minevskaja oferindu-i încrederea necesara goalkeeper-ului advers, Jelena Grubisic, in debutul de meci. De asemenea, presiunea unui rezultat bun avea sa fie mult prea apasatoare, din pacate!
În ciuda evoluțiilor bune ale extremei stânga Cristina Florica (cinci goluri din șase aruncări) și centrului Kristina Liscevic (șapte goluri din 10 aruncări), echipa noastră nu a reușit să țină pasul cu evoluțiile bune ale experimentatelor jucătoare ale CSM-ului, unde Cristina Neagu, de patru ori cea mai bună jucătoare a lumii,a reusit 13 goluri, avand astfel o prestatie ‘de invidiat’ pe parchetul Salii Sporturilor Traian.
Diferența nu s-a făcut numai la nivelul liniei de 9 metri, acolo unde Neagu și Lazovic au marcat 20 de goluri împreună, în timp ce interii noștri au reușit doar 15 goluri, dintre care Liscevic, cu un procentaj de 70%, a marcat de șapte ori, în timp ce Minevskaja cu un procentaj de 17% (un gol din șapte aruncări) sau Gonzalez 40% (patru goluri din zece aruncări) nu au reușit o eficiență mai bună contra defensivei CSM-ului. Exista totusi și un lucru care este imbucurător, revenită după probleme medicale, Iryna Glibko a arătat o poftă de joc remarcabilă, marcând trei goluri, urcând încet dar sigur, spre forma spectaculoasă care a consacrat-o.
Jocul echipei din atac, la nivelul semicercului, a avut de asemenea de suferit. În fata unei defensive masive si compacte, Maren Aardahl sau Asma Elghaoui nu au putut sa isi impuna jocul obisnuit, reusind fiecare cate un singur gol.
Defensiva, acolo unde SCM Râmnicu Vâlcea a excelat în ultimii ani sub conducerea lui Florentin Pera, nu a mai avut prospețimea scontata, exact la fel ca în urmă cu două săptămâni, în Liga Florilor-MOL, unde CSM a câștigat derby-ul Ligii Florilor MOL, dupa o partida mult mai stransa.
Nici căpitanul echipei noastre, Marta Batinovic, nu a avut inspirație în fața atacurilor adverse, blocând o singură aruncare din cele 13 ale CSM-ului în care a fost în poartă, pentru un procentaj de doar 7%. Tânăra Hosu Daciana a reusit totusi 6 interventii din 17 aruncari, inregistrand un procent de 35%. Goalkeeper-ul echipei oaspete, Jelena Grubisic (16 intervenții), grație unei forme de moment incredibile, a închis poarta bucureștencelor, aspect care a contat enorm in economia rezultatului final.
Din păcate, eșecul la nouă goluri din partida tur o transformă pe CSM București în mare favorită la calificare după returul de sâmbăta viitoare din Sala Polivalentă, așa cum a remarcat și antrenorul nostru, Florentin Pera: ”Cred că diferența a fost mult prea mare față de ce s-a întâmplat în teren. Îmi pare rău pentru diferența asta, cred că un scor final la 3-4 goluri era mai conform cu ce s-a întâmplat în teren”.
Însă tehnicianul Florentin Pera este omul care a adus un titlu, o Cupă a României și două Supercupe ale României în fața CSM-ului, iar dacă cineva poate retușa parțile mai putin bune din înfrangerea de ieri, atunci el este cel care poate readuce spiritul care ne-a adus la nivel înalt în ultimii ani. Tot Florentin Pera ne-a adus sezonul trecut primavara europeana, dupa mai multi ani de pauza, la Ramnicu Valcea, prin calificarea in sferturile Ligii Campionilor. Din pacate, acea calificare in primele 8 formatii ale continentului a fost umbrita de nemilosul virus, fapt ce a inghetat sezonul trecut competițiile sportive.
Deocamdată, chiar și după aceste rezultate mai putin bune, echipa este în obiectiv – clasarea în locurile 1-3 în întrecerea internă și calificarea în fazele eliminatorii ale DELO EHF Champions League.
Cu atitudine, motivare si dorință, asa cum Florentin Pera si-a motivat cu succes lotul de jucatoare inca din primele sale minute pe banca tehnica a echipei noastre, putem reveni acolo unde ne este locul, unde ne-am obișnuit, alaturi de cele mai bune formatii ale Europei.
Drumul spre adevarata performanta nu este presărat doar cu clipe de fericire, asa cum ne dorim cu toții. Cu acest prilej le multumim suporterilor fiindca stim, ca in fata micilor ecrane, inimile lor au batut simultan cu ale noastre, in speranta obținerii unui rezultat care sa ne ofere un pas spre ceea ce ne-am dorit, o calificare in faza urmatoare a competiției.
Pentru formatia noastra urmeaza jocul de campionat cu CS Magura Cisnadie, duel ce va avea loc Miercuri, ora 18:30, chair la Ramnicu Valcea.
Sambata, 13 martie, vom sustine returul cu CSM București, pe terenul adversarelor.
Capul sus, fetelor!
Mergem inainte!